Deelnemers gezocht voor wetenschappelijk onderzoek

28 februari 2019 0 reacties Actueel

In het ACG worden veel onderzoeken gedaan naar de ziekte van Alzheimer, maar ook naar de andere ziektes die dementie veroorzaken. Deze onderzoeken vinden plaats in alle tredes van het onderzoeksveld: van fundamenteel en preklinisch onderzoek naar de mechanismes achter de ziektes tot onderzoeken naar de verbetering van de patiëntenzorg en kwaliteit van leven van mensen met dementie. In de zoektocht naar betere diagnosemethodes en mogelijke (therapeutische) behandelingen worden er ook verschillende proefpersoon gebonden medisch-wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd. 

Op dit moment lopen er drie medisch-wetenschappelijke studies in het ACG onder de leiding van neuroloog en wetenschappelijk directeur van het Alzheimer Centrum Groningen prof. dr. Peter Paul De Deyn, in samenwerking met het onafhankelijke CRO QPS. Het gaat om twee medicijnonderzoeken en een beeldvormingsonderzoek.

Het eerste medicijnonderzoek betreft een onderzoek met een tweede generatie antisense oligonucleotide (intrathecaal) bij patiënten met de ziekte van Alzheimer of een voorstadium van de ziekte van Alzheimer.

Bij het tweede medicijnonderzoek wordt er onderzoek gedaan naar een remmer van RIPK1 dat mogelijk gebruikt kan worden voor de behandeling van patiënten met neurodegeneratieve of neuro-inflammatoire aandoeningen. Het doel van het beeldonderzoek is om de binding van een radioligand in de hersenen van gezonde deelnemers en deelnemers met een milde tot matige vorm van de ziekte van Alzheimer met behulp van een PET-scan te onderzoeken. 

Voor alle drie deze studies worden nog enkele personen gezocht, met de leeftijd van 50 tot 80 jaar, met dementie door de ziekte van Alzheimer en een MMSE score van boven de 18. Verder geldt voor alle drie de projecten dat er een vergoeding is voor deelname.

Bent u geïnteresseerd of wilt u graag meer weten over het deelnemen aan deze medisch-wetenschappelijk onderzoeken: u mag altijd vrijblijvend contact opnemen met prof. dr. Peter Paul de Deyn (p.p.de.deyn@umcg.nl) of met mevr. drs. Tineke van Lingen. Zij gaat over de rekrutering voor deze projecten en is te bereiken op (050) 361 8637 (maandag t/m woensdag) en via de mail op t.van.lingen@umcg.nl.

Naast deze drie studies zijn er ook nog andere projecten in het ACG waarvoor deelnemers gezocht worden. Zowel gezonde deelnemers als mensen met de diagnose milde cognitieve stoornissen, fronto-temporale dementie, diffuse lewy-body dementie, de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie worden gezocht. Wilt u meer weten, neem dan ook contact op met Tineke van Lingen. 


Reacties zijn gesloten.

 

Verwante artikelen

ISCOMS-studenten lopen Nacht van Groningen

28 feb. 0 Actueel
Inmiddels heeft de ISCOMS organisatie al ruim €3.500 ingezameld voor het Alzheimer Centrum Groning...

Campagne herwaardering ouderen

25 feb. 0 Actueel
Op 11 oktober 2018 heeft Hugo de Jonge, de minister van VWS, de Raad van Ouderen geïnstalleerd....

46e FTDlotgenotendag

5 feb. 0 Actueel
Op 30 maart vindt de 46e FTDlotgenotendag plaats in Utrecht. Het programma start om 13:30 uur en ein...

Film over het Alzheimer Centrum Groningen

31 jan. 0 Actueel
Eén van de highlights tijdens de opening op 24 januari was de première van de film over het Alzhei...

Onderzoeker Joyce Vrijsen over DEMIN

31 jan. 0 Actueel
Joyce Vrijsen, onderzoeker bij de DEMIN studie, was op maandag 28 januari aanwezig bij Radio Glasnos...