?>

Deelnemers gezocht voor wetenschappelijk onderzoek

28 februari 2019 0 reacties Actueel

In het ACG worden veel onderzoeken gedaan naar de ziekte van Alzheimer, maar ook naar de andere ziektes die dementie veroorzaken. Deze onderzoeken vinden plaats in alle tredes van het onderzoeksveld: van fundamenteel en preklinisch onderzoek naar de mechanismes achter de ziektes tot onderzoeken naar de verbetering van de patiëntenzorg en kwaliteit van leven van mensen met dementie. In de zoektocht naar betere diagnosemethodes en mogelijke (therapeutische) behandelingen worden er ook verschillende proefpersoon gebonden medisch-wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd. 

Op dit moment lopen er drie medisch-wetenschappelijke studies in het ACG onder de leiding van neuroloog en wetenschappelijk directeur van het Alzheimer Centrum Groningen prof. dr. Peter Paul De Deyn, in samenwerking met het onafhankelijke CRO QPS. Het gaat om twee medicijnonderzoeken en een beeldvormingsonderzoek.

Het eerste medicijnonderzoek betreft een onderzoek met een tweede generatie antisense oligonucleotide (intrathecaal) bij patiënten met de ziekte van Alzheimer of een voorstadium van de ziekte van Alzheimer.

Bij het tweede medicijnonderzoek wordt er onderzoek gedaan naar een remmer van RIPK1 dat mogelijk gebruikt kan worden voor de behandeling van patiënten met neurodegeneratieve of neuro-inflammatoire aandoeningen. Het doel van het beeldonderzoek is om de binding van een radioligand in de hersenen van gezonde deelnemers en deelnemers met een milde tot matige vorm van de ziekte van Alzheimer met behulp van een PET-scan te onderzoeken. 

Voor alle drie deze studies worden nog enkele personen gezocht, met de leeftijd van 50 tot 80 jaar, met dementie door de ziekte van Alzheimer en een MMSE score van boven de 18. Verder geldt voor alle drie de projecten dat er een vergoeding is voor deelname.

Bent u geïnteresseerd of wilt u graag meer weten over het deelnemen aan deze medisch-wetenschappelijk onderzoeken: u mag altijd vrijblijvend contact opnemen met prof. dr. Peter Paul de Deyn (p.p.de.deyn@umcg.nl) of met mevr. drs. Tineke van Lingen. Zij gaat over de rekrutering voor deze projecten en is te bereiken op (050) 361 8637 (maandag t/m woensdag) en via de mail op t.van.lingen@umcg.nl.

Naast deze drie studies zijn er ook nog andere projecten in het ACG waarvoor deelnemers gezocht worden. Zowel gezonde deelnemers als mensen met de diagnose milde cognitieve stoornissen, fronto-temporale dementie, diffuse lewy-body dementie, de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie worden gezocht. Wilt u meer weten, neem dan ook contact op met Tineke van Lingen. 


Reacties zijn gesloten.

 

Verwante artikelen

Meedoen aan onderzoek?

31 jan. 0 Actueel
Het Alzheimer Centrum Groningen werkt mee aan verschillende onderzoeken naar geheugenproblemen en de...

FINGER-NL is gestart: een onderzoek naar het effect van een leefstijlprogramma op het denkvermogen

27 jan. 0 Actueel
27 januari 2022 – Vandaag is de officiële start van de FINGER-NL studie, een twee jaar durende in...

Masterstudent gezocht voor het PUSH-Memolife onderzoek

19 jan. 0 Actueel
...

Langer mentaal fit door een taal te leren? CogFlex onderzoek zoekt nog deelnemers

7 okt. 0 Actueel
Sommige mensen ervaren geheugenproblemen of stemmingsklachten op latere leeftijd. Onderzoek heeft la...

Wereld Alzheimerdag 2021

21 sep. 0 Actueel
Vandaag, 21 september, is het Wereld Alzheimer Dag. Dit jaar is het thema ‘de vele gezichten van D...