Wereld Alzheimer Dag 2020

21 september 2020 0 reacties Actueel
21 September is Wereld Alzheimer dag, de dag waarop er over de hele wereld aandacht wordt besteedt aan de Ziekte van Alzheimer en dementie. Het Alzheimer Centrum Groningen staat natuurlijk elke dag hierbij stil. Speciaal voor Wereld Alzheimer dag heeft het UMCG Alzheimerfonds samen met het Odensehuis Groningen een speciaal receptenboek gemaakt. ‘Recepten met herinneringen aan recepten'
Meer lezen

Corona en Dementie door de ogen van een neuroloog

8 september 2020 0 reacties Actueel
Wat gebeurt er als je dementie hebt– en vervolgens wordt besmet met corona? Mensen met dementie leven van moment tot moment, routine is hun beste vriend. Iets buitengewoons kan voor veel opschudding zorgen. Corona is voor iedereen al een uitzonderlijke situatie, maar voor iemand met dementie extra moeilijk. Neuroloog Fransje Reesink, werkzaam bij het UMCG Alzheimer Centrum Groningen en Ommelander Ziekenhuis, heeft van dichtbij meegemaakt wat voor impact Corona heeft op mensen. Met en zonder dementie.
Meer lezen

Gezonde vrijwilligers gezocht voor wetenschappelijk onderzoek

19 augustus 2020 0 reacties Actueel
Voor twee verschillende studies die lopen in het Alzheimer Centrum Groningen worden nog gezonde vrijwilligers gezocht.
Meer lezen

Cursussen voor ouderen om hersenen fit te houden gaan online verder

In de LangCog-studie worden verschillende manieren om de hersenen fit te houden onderzocht. Wat gebeurt er in de hersenen van 65+’ers wanneer zij een nieuwe complexe vaardigheid leren door drie maanden lang mee te doen aan een gratis cursus Engels of gitaar spelen? Deze cursussen worden vanwege het coronavirus nu online gegeven. Deelnemers kunnen zich hier voor aanmelden via website www.langcog.nl
Meer lezen

Lagere schatting aantal dementerenden in Europa tot 2050

9 maart 2020 0 reacties Actueel
Op 18 februari 2020 heeft de NOS een nieuws artikel gepubliceerd over het jaarrapport van Alzheimer Europe. Neuroloog en wetenschappelijk directeur van het Alzheimer Centrum Groningen prof. dr. Peter Paul De Deyn is hiervoor geïnterviewd. Het rapport van Alzheimer Europe stelt dat het aantal geschatte dementerenden in Europa in 2050 lager is dan voorheen werd geschat.
Meer lezen

ISCOMS-studenten lopen Nacht van Groningen

28 februari 2019 0 reacties Actueel
Inmiddels heeft de ISCOMS organisatie al ruim €3.500 ingezameld voor het Alzheimer Centrum Groningen! Met diners, een quiz, maar vooral door gesponsord de Nacht van Groningen te lopen.
Meer lezen

Deelnemers gezocht voor wetenschappelijk onderzoek

28 februari 2019 0 reacties Actueel
In het ACG worden veel onderzoeken gedaan naar de ziekte van Alzheimer, maar ook naar de andere ziektes die dementie veroorzaken. Voor sommige onderzoeken zoeken wij nog deelnemers.
Meer lezen

Campagne herwaardering ouderen

25 februari 2019 0 reacties Actueel
Op 11 oktober 2018 heeft Hugo de Jonge, de minister van VWS, de Raad van Ouderen geïnstalleerd.
Meer lezen

46e FTDlotgenotendag

5 februari 2019 0 reacties Actueel
Op 30 maart vindt de 46e FTDlotgenotendag plaats in Utrecht. Het programma start om 13:30 uur en eindigt rond 17:00 uur.
Meer lezen

Film over het Alzheimer Centrum Groningen

31 januari 2019 0 reacties Actueel
Eén van de highlights tijdens de opening op 24 januari was de première van de film over het Alzheimer Centrum Groningen.
Meer lezen

Onderzoeker Joyce Vrijsen over DEMIN

31 januari 2019 0 reacties Actueel
Joyce Vrijsen, onderzoeker bij de DEMIN studie, was op maandag 28 januari aanwezig bij Radio Glasnost.
Meer lezen

Partner in Balans: Help mee met de ontwikkeling

29 januari 2019 0 reacties Actueel
Partner in Balans is een online cursus voor partners, meerderjarige kinderen en andere gezins- en familieleden van jonge mensen met dementie.
Meer lezen

Het Alzheimer Centrum Groningen is open!

25 januari 2019 0 reacties Actueel
Het is officieel, Groningen heeft het vijfde Alzheimer Centrum van Nederland. Donderdagmiddag 24 januari werd iets na half vijf het Alzheimer Centrum Groningen (ACG) geopend door Jos Aartsen, voorzitter van de Raad van Bestuur van het UMCG.
Meer lezen

Opening Alzheimer Centrum Groningen

8 januari 2019 0 reacties Actueel
Het nieuwe jaar begint goed voor ons: op 24 januari vindt de officiële opening plaats van het Alzheimer Centrum Groningen (ACG). U komt toch ook?
Meer lezen

Zorgen voor jezelf! Hoe doe je dit?

27 december 2018 0 reacties Actueel
Op 26 januari organiseert FTD Lotgenoten de 45e lotgenotendag in Utrecht.
Meer lezen

DvhN: Kan de schok van een ouder met dementie je wakker schudden? UMCG start bevolkingsonderzoek

18 december 2018 0 reacties Actueel
Nynke Smidt en Joyce Vrijssen, beiden verbonden aan het Alzheimer Centrum Groningen, doen onderzoek naar de relatie tussen dementie en leefstijl.
Meer lezen

Frank & Alzheimer & …

29 november 2018 0 reacties Actueel
Frank van der Lende is een bekende 3FM-dj en zijn vader heeft alzheimer. Op YouTube is hij nu met een serie gestart over deze ziekte. 
Meer lezen

8 december: FTD lotgenotendag

23 november 2018 0 reacties Actueel
Op 8 december organiseert FTD Lotgenoten de FTD Lotgenotendag in Utrecht. Op deze dag kunt u in contact komen met anderen om ervaringen te delen.
Meer lezen

‘Broodje Onderzoek’: André Aleman, hersenonderzoeker

20 november 2018 0 reacties Actueel
Op 29 november zal André Aleman, hersenonderzoeker, het eerste 'Broodje Onderzoek', een lunchlezing over toponderzoek in het UMCG, verzorgen.
Meer lezen

Dementiemonitor Mantelzorg 2018

13 november 2018 0 reacties Actueel
Om de twee jaar publiceert Alzheimer Nederland met Nivel, het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, de Dementiemonitor Mantelzorg. Ook dit jaar was het weer zo ver.
Meer lezen