Cursussen voor ouderen om hersenen fit te houden gaan online verder

In de LangCog-studie worden verschillende manieren om de hersenen fit te houden onderzocht. Wat gebeurt er in de hersenen van 65+’ers wanneer zij een nieuwe complexe vaardigheid leren door drie maanden lang mee te doen aan een gratis cursus Engels of gitaar spelen? Deze cursussen worden vanwege het coronavirus nu online gegeven. Deelnemers kunnen zich hier voor aanmelden via website www.langcog.nl

Nu het coronavirus voor langere tijd onder ons is, moeten onderzoeken zoals deze zich aanpassen. UMCG-onderzoeker Saskia Nijmeijer van de LangCog-studie: ‘Normaal gesproken is er elke twee weken een gezellige les in Groningen waar alle deelnemers samenkomen om te oefenen en te leren. Helaas kunnen deze groepslessen nu niet plaatsvinden omdat iedereen zoveel mogelijk thuis moeten blijven. Daarnaast werken we ook met een risicogroep, dus moeten we extra voorzichtig zijn.’ De cursussen zijn nu volledig online te doen. Door een online lesomgeving waar elke dag in geoefend kan worden, en een online lesmoment zijn de cursussen volledig corona-proof. Ook de metingen die voor het onderzoek voorafgaand en na de cursus worden uitgevoerd, vinden online plaats via videobellen.

Iedereen in Nederland kan meedoen
Omdat er niet meer gereisd hoeft te worden naar de onderzoekslocatie, kan nu iedereen in Nederland meedoen. De onderzoekers zijn op zoek naar deelnemers die willen meedoen aan een online cursus Engels of gitaar. De online cursussen starten eind juni en duren tot eind september (3 maanden). Deelnemers kunnen niet zelf kiezen aan welke cursus ze meedoen, ze worden ingeloot voor één van de twee cursussen. Nijmeijer: ‘We zoeken mensen tussen de 65 en 85 jaar oud, die niet zo goed zijn in het spreken en begrijpen van Engels en niet vloeiend een andere taal dan Nederlands spreken of begrijpen. Ook moeten ze weinig tot geen ervaring hebben met het spelen van een muziekinstrument en natuurlijk de tijd hebben voor het volgen van de cursus.’

Prikkelen hersenen beïnvloedt denkvermogen
In Nederland en ook daarbuiten zijn er steeds meer ouderen en worden mensen ook steeds ouder. Bij veel ouderen gaat dit, vroeg of laat, gepaard met geheugenklachten. Op dit moment zijn er geen medicijnen of behandelingen om geheugenklachten te voorkomen of te verhelpen. Dat is jammer, want geheugenklachten zijn, naast erg vervelend, mogelijk een risicofactor voor het ontwikkelen van stemmingsklachten en voor toekomstige achteruitgang in het denkvermogen. ‘Uit eerdere onderzoeken weten we dat het spreken van meerdere talen, het spelen van een muziekinstrument en kunstzinnigheid beschermend kunnen zijn tegen stoornissen die het denkvermogen beïnvloeden, zoals dementie. Ook weten we inmiddels dat als je je hersenen blijft prikkelen door nieuwe vaardigheden te leren, dit je denkvermogen kan beïnvloeden’, zegt onderzoeker Saskia Nijmeijer.

Effectiviteit cursussen
De onderzoekers van het UMCG en de RUG vergelijken het functioneren van de hersenen en het vermogen om gedrag en gedachten aan te passen aan nieuwe, veranderende of onverwachte gebeurtenissen. Zo hopen ze aanwijzingen te vinden over de effectiviteit van dergelijke cursussen bij het gezond ouder worden en over de klinische toepassing ervan.

Kijk voor meer informatie en om u aan te melden op de website van de Langer Cognitief Gezond studie www.langcog.umcg.nl of neem contact op met langcog@rug.nl

Meer informatie

Cursussen voor ouderen om hersenen fit te houden gaan online verder

25 mei 2020 0 reacties
In de LangCog-studie worden verschillende manieren om de hersenen fit te houden onderzocht. Wat gebeurt er in de hersenen van 65+’ers wanneer zij een nieuwe complexe vaardigheid leren door drie maanden lang mee te doen aan een gratis cursus Engels of gitaar spelen? Deze cursussen worden vanwege het coronavirus nu online gegeven. Deelnemers kunnen zich hier voor aanmelden via website www.langcog.nl
Meer lezen

Lagere schatting aantal dementerenden in Europa tot 2050

9 maart 2020 0 reacties
Op 18 februari 2020 heeft de NOS een nieuws artikel gepubliceerd over het jaarrapport van Alzheimer Europe. Neuroloog en wetenschappelijk directeur van het Alzheimer Centrum Groningen prof. dr. Peter Paul De Deyn is hiervoor geïnterviewd. Het rapport van Alzheimer Europe stelt dat het aantal geschatte dementerenden in Europa in 2050 lager is dan voorheen werd geschat.
Meer lezen

ISCOMS-studenten lopen Nacht van Groningen

28 februari 2019 0 reacties
Inmiddels heeft de ISCOMS organisatie al ruim €3.500 ingezameld voor het Alzheimer Centrum Groningen! Met diners, een quiz, maar vooral door gesponsord de Nacht van Groningen te lopen.
Meer lezen

Deelnemers gezocht voor wetenschappelijk onderzoek

28 februari 2019 0 reacties
In het ACG worden veel onderzoeken gedaan naar de ziekte van Alzheimer, maar ook naar de andere ziektes die dementie veroorzaken. Voor sommige onderzoeken zoeken wij nog deelnemers.
Meer lezen

Campagne herwaardering ouderen

25 februari 2019 0 reacties
Op 11 oktober 2018 heeft Hugo de Jonge, de minister van VWS, de Raad van Ouderen geïnstalleerd.
Meer lezen

46e FTDlotgenotendag

5 februari 2019 0 reacties
Op 30 maart vindt de 46e FTDlotgenotendag plaats in Utrecht. Het programma start om 13:30 uur en eindigt rond 17:00 uur.
Meer lezen

Film over het Alzheimer Centrum Groningen

31 januari 2019 0 reacties
Eén van de highlights tijdens de opening op 24 januari was de première van de film over het Alzheimer Centrum Groningen.
Meer lezen

Onderzoeker Joyce Vrijsen over DEMIN

31 januari 2019 0 reacties
Joyce Vrijsen, onderzoeker bij de DEMIN studie, was op maandag 28 januari aanwezig bij Radio Glasnost.
Meer lezen

Partner in Balans: Help mee met de ontwikkeling

29 januari 2019 0 reacties
Partner in Balans is een online cursus voor partners, meerderjarige kinderen en andere gezins- en familieleden van jonge mensen met dementie.
Meer lezen

Het Alzheimer Centrum Groningen is open!

25 januari 2019 0 reacties
Het is officieel, Groningen heeft het vijfde Alzheimer Centrum van Nederland. Donderdagmiddag 24 januari werd iets na half vijf het Alzheimer Centrum Groningen (ACG) geopend door Jos Aartsen, voorzitter van de Raad van Bestuur van het UMCG.
Meer lezen

Opening Alzheimer Centrum Groningen

8 januari 2019 0 reacties
Het nieuwe jaar begint goed voor ons: op 24 januari vindt de officiële opening plaats van het Alzheimer Centrum Groningen (ACG). U komt toch ook?
Meer lezen

Zorgen voor jezelf! Hoe doe je dit?

27 december 2018 0 reacties
Op 26 januari organiseert FTD Lotgenoten de 45e lotgenotendag in Utrecht.
Meer lezen

DvhN: Kan de schok van een ouder met dementie je wakker schudden? UMCG start bevolkingsonderzoek

18 december 2018 0 reacties
Nynke Smidt en Joyce Vrijssen, beiden verbonden aan het Alzheimer Centrum Groningen, doen onderzoek naar de relatie tussen dementie en leefstijl.
Meer lezen

Frank & Alzheimer & …

29 november 2018 0 reacties
Frank van der Lende is een bekende 3FM-dj en zijn vader heeft alzheimer. Op YouTube is hij nu met een serie gestart over deze ziekte. 
Meer lezen

8 december: FTD lotgenotendag

23 november 2018 0 reacties
Op 8 december organiseert FTD Lotgenoten de FTD Lotgenotendag in Utrecht. Op deze dag kunt u in contact komen met anderen om ervaringen te delen.
Meer lezen

‘Broodje Onderzoek’: André Aleman, hersenonderzoeker

20 november 2018 0 reacties
Op 29 november zal André Aleman, hersenonderzoeker, het eerste 'Broodje Onderzoek', een lunchlezing over toponderzoek in het UMCG, verzorgen.
Meer lezen

Dementiemonitor Mantelzorg 2018

13 november 2018 0 reacties
Om de twee jaar publiceert Alzheimer Nederland met Nivel, het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, de Dementiemonitor Mantelzorg. Ook dit jaar was het weer zo ver.
Meer lezen

Collecteweek van Alzheimer Nederland

5 november 2018 0 reacties
Van 5 t/m 10 november vindt de collecteweek van Alzheimer Nederland plaats.
Meer lezen

Informatieavond Dementie in Delfzijl

5 november 2018 0 reacties
Op dinsdag 13 november 2018 organiseert de gemeente Delfzijl een informatieavond over dementie. Ook het Alzheimer Centrum Groningen zal hierbij aanwezig zijn.
Meer lezen

Samen op weg naar een dementievriendelijk Hogeland

2 november 2018 0 reacties
'Samen op weg naar een dementievriendelijk Hogeland' is de titel van het symposium op donderdag 8 november in de (toekomstige) gemeente Hogeland. De organisatie ligt in handen van de (toekomstige) gemeente Hogeland, Mensenwerk Hogeland, Netwerk Dementie Groningen en Alzheimer Nederland afdeling Groningen.
Meer lezen