Deelnemers gezocht voor de LangCog studie

31 oktober 2018 0 reacties Actueel

In Nederland en ook daarbuiten worden mensen steeds ouder, maar niet iedereen bereikt een hoge leeftijd zonder klachten. Sommige ouderen ervaren geheugenklachten en deze geheugenklachten kunnen een risicofactor zijn voor toekomstige achteruitgang in het denkvermogen (cognitie) en stemmingsklachten. Het is daarom belangrijk om het denkvermogen zo lang mogelijk op peil te houden of te verbeteren.

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) willen weten of het leren van nieuwe vaardigheden op oudere leeftijd invloed heeft op het geheugen, denkvermogen en stemming. De onderzoekers willen weten of leren op oudere leeftijd kan helpen om ook op langere termijn de hersenfunctie gezond te houden.

Eerder onderzoek lijkt erop te wijzen dat als men op latere leeftijd nog actief is, dit positieve effecten kan hebben op denkvermogen en stemming. Zo lijken het volgen van een cursus digitale fotografie, puzzelen en het doen van hersenspelletjes op de computer een positieve invloed te hebben. Ook is aangetoond dat het spreken van meerdere talen, het spelen van een instrument en kunstzinnigheid beschermend kunnen zijn tegen dementie en cognitieve stoornissen.

In dit onderzoek kijken de onderzoekers wat er verandert in de hersenen van ouderen door het leren spelen van een muziekinstrument, het leren van een nieuwe taal en het leren van verschillende creatieve vaardigheden. De onderzoekers vergelijken het functioneren van de hersenen en het vermogen om gedrag en gedachten aan te passen aan nieuwe, veranderende of onverwachte gebeurtenissen. Dit kan aanwijzingen geven over de effectiviteit van dergelijke cursussen bij het gezond ouder worden en over de klinische toepassing ervan.

Voor dit onderzoek zoeken we:

  • Mannen en vrouwen tussen de 65 en 80 jaar die:
  • Geheugenklachten of andere klachten in het denkvermogen ervaren die zich in de afgelopen (+/-) 5 jaar hebben ontwikkeld en zich hier zorgen over maken;
  • Nederlands als eerste taal spreken;
  • Geen taal of dialect, anders dan het Nederlands, spreken in het dagelijks leven;
  • In de afgelopen 20 jaar niet of weinig op een muziekinstrument hebben gespeeld;
  • Ervaring hebben met het gebruik van, en toegang hebben tot een computer of tablet met internet verbinding.

Wilt u mee doen of wilt u meer informatie? Kijk dan op www.langcog.umcg.nl of mail naar langcog@rug.nl.


Reacties zijn gesloten.

 

Verwante artikelen

46e FTDlotgenotendag

5 feb. 0 Actueel
Op 30 maart vindt de 46e FTDlotgenotendag plaats in Utrecht. Het programma start om 13:30 uur en ein...

Film over het Alzheimer Centrum Groningen

31 jan. 0 Actueel
Eén van de highlights tijdens de opening op 24 januari was de première van de film over het Alzhei...

Onderzoeker Joyce Vrijsen over DEMIN

31 jan. 0 Actueel
Joyce Vrijsen, onderzoeker bij de DEMIN studie, was op maandag 28 januari aanwezig bij Radio Glasnos...

Partner in Balans: Help mee met de ontwikkeling

29 jan. 0 Actueel
Partner in Balans is een online cursus voor partners, meerderjarige kinderen en andere gezins- en fa...

Het Alzheimer Centrum Groningen is open!

25 jan. 0 Actueel
Het is officieel, Groningen heeft het vijfde Alzheimer Centrum van Nederland. Donderdagmiddag 24 jan...