Deelnemers gezocht voor de LangCog studie

31 oktober 2018 8 reacties Actueel

In Nederland en ook daarbuiten worden mensen steeds ouder, maar niet iedereen bereikt een hoge leeftijd zonder klachten. Sommige ouderen ervaren geheugenklachten en deze geheugenklachten kunnen een risicofactor zijn voor toekomstige achteruitgang in het denkvermogen (cognitie) en stemmingsklachten. Het is daarom belangrijk om het denkvermogen zo lang mogelijk op peil te houden of te verbeteren.

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) willen weten of het leren van nieuwe vaardigheden op oudere leeftijd invloed heeft op het geheugen, denkvermogen en stemming. De onderzoekers willen weten of leren op oudere leeftijd kan helpen om ook op langere termijn de hersenfunctie gezond te houden.

Eerder onderzoek lijkt erop te wijzen dat als men op latere leeftijd nog actief is, dit positieve effecten kan hebben op denkvermogen en stemming. Zo lijken het volgen van een cursus digitale fotografie, puzzelen en het doen van hersenspelletjes op de computer een positieve invloed te hebben. Ook is aangetoond dat het spreken van meerdere talen, het spelen van een instrument en kunstzinnigheid beschermend kunnen zijn tegen dementie en cognitieve stoornissen.

In dit onderzoek kijken de onderzoekers wat er verandert in de hersenen van ouderen door het leren spelen van een muziekinstrument, het leren van een nieuwe taal en het leren van verschillende creatieve vaardigheden. De onderzoekers vergelijken het functioneren van de hersenen en het vermogen om gedrag en gedachten aan te passen aan nieuwe, veranderende of onverwachte gebeurtenissen. Dit kan aanwijzingen geven over de effectiviteit van dergelijke cursussen bij het gezond ouder worden en over de klinische toepassing ervan.

Voor dit onderzoek zoeken we:

  • Mannen en vrouwen tussen de 65 en 80 jaar die:
  • Geheugenklachten of andere klachten in het denkvermogen ervaren die zich in de afgelopen (+/-) 5 jaar hebben ontwikkeld en zich hier zorgen over maken;
  • Nederlands als eerste taal spreken;
  • Geen taal of dialect, anders dan het Nederlands, spreken in het dagelijks leven;
  • In de afgelopen 20 jaar niet of weinig op een muziekinstrument hebben gespeeld;
  • Ervaring hebben met het gebruik van, en toegang hebben tot een computer of tablet met internet verbinding.

Wilt u mee doen of wilt u meer informatie? Kijk dan op www.langcog.umcg.nl of mail naar langcog@rug.nl.


2 reacties op “Deelnemers gezocht voor de LangCog studie”

  1. H. R. schreef:

    Dat is nou echt iets voor mij! Ik ben 67 en heb de laatste tijd last van problemen met mijn geheugen. Het ergste was gister toen ik vanaf sochtends er al mee bezig was dat ik smiddags om 15.00 uur een afspraak bij de garage had en het mij een paar minuten ervóór, ik had me al in de kamer in een stoel genesteld met een glas thee, pas te binnen schoot. Ik schrok me kapot en rende als een gek naar de auto, waar ik nig een keer terug moest, omdat ik de verkeerde sleutels bij me had.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Verwante artikelen

Frank & Alzheimer & …

29 nov. 0 Actueel
Frank van der Lende is een bekende 3FM-dj en zijn vader heeft alzheimer. Op YouTube is hij nu met ee...

8 december: FTD lotgenotendag

23 nov. 1 Actueel
Op 8 december organiseert FTD Lotgenoten de FTD Lotgenotendag in Utrecht. Op deze dag kunt u in con...

‘Broodje Onderzoek’: André Aleman, hersenonderzoeker

20 nov. 0 Actueel
Op 29 november zal André Aleman, hersenonderzoeker, het eerste 'Broodje Onderzoek', een lunchlezing...

Dementiemonitor Mantelzorg 2018

13 nov. 0 Actueel
Om de twee jaar publiceert Alzheimer Nederland met Nivel, het Nederlands Instituut voor onderzoek va...

Collecteweek van Alzheimer Nederland

5 nov. 0 Actueel
Van 5 t/m 10 november vindt de collecteweek van Alzheimer Nederland plaats....