?>

FINGER-NL studie: een onderzoek naar leefstijl om uw hersengezondheid te verbeteren!

Steeds meer onderzoek laat zien dat leefstijl effect heeft op het denkvermogen. Het denkvermogen gaat over dingen kunnen onthouden, nieuwe dingen kunnen leren en ergens je aandacht bij kunnen houden. Resultaten van de Finse studie genaamd ‘FINGER’ waren positief; de onderzoekers vonden dat een combinatie van lichaamsbeweging, gezond dieet, goede controle van de hart- en vaatgezondheid en geheugentraining de achteruitgang in het denkvermogen van ouderen kon voorkomen. Recent onderzoek laat verder zien dat andere leefstijlfactoren, waaronder beter slapen en voldoende ontspanning, mogelijk ook een positief effect kunnen hebben op het denkvermogen.


Wilt u uw leefstijl verbeteren?
– Bent u tussen de 60 en 80 jaar oud?
– Is er ruimte voor vebetering in uw leefstijl?
– Heeft u geheugenklachten of heeft u een familielid met dementie?
– Bent u woonachtig in de omgeving van Groningen of Drachten?
Neem dan deel aan een onderzoek naar leefstijl om uw hersengezondheid te verbeteren!

In het FINGER-NL onderzoek gaan deelnemers gedurende twee jaar zelf, of onder begeleiding aanpassingen doen aan hun leefstijl. Het uiteindelijke doel is om het denkvermogen te verbeteren, of achteruitgang te vertragen.

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?
Als u deelneemt aan dit onderzoek gaat u twee jaar lang met uw eigen leefstijl aan de slag zelfstandig of onder begeleiding. Tijdens het telefoongesprek gaan de onderzoekers na of u in aanmerking komt voor deelname (geschiktheidsonderzoek).

Onderzoeksdagen
De onderzoeker nodigt u uit om naar het onderzoekscentrum (Universitair Medisch Centrum Groningen) te komen. Tijdens dit bezoek neemt u deel aan een neuropsychologisch testonderzoek, vult u enkele vragenlijsten in en staat u bloed af. Dit bezoek duurt ongeveer 2,5 uur. In de twee jaar daarna nodigt de onderzoeker u nog twee keer uit voor dezelfde onderzoeken; 12 maanden en 24 maanden na het eerste bezoek.

Aan de slag met het leefstijlprogramma
U doorloopt een twee jarig leefstijlprogramma. De leefstijlprogramma’s zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en samengesteld door verschillende deskundigen op het gebied van leefstijl. Sommige onderdelen kunt u thuis uitvoeren, andere onderdelen vinden plaats in het onderzoekscentrum, dit verschilt per programma.

Meer informatie?
Heeft u vragen of wilt u meedoen aan dit onderzoek? Neem vrijblijvend contact op met de onderzoekers via de mail finger-nl@umcg.nl of telefonisch 06 25650782. Ook kan u meer informatie over dit onderzoek vinden op onze website www.mocia.nl/onderzoeken/finger-nl

U kunt zich ook inschrijven via: www.hersenonderzoek.nl. Als u de korte vragenlijst heeft ingevuld, kunt u aangeven dat u geïnteresseerd bent in de FINGER-NL studie. U wordt vervolgens vanzelf door de deelnemers benaderd.

 

Artikelen

Meedoen aan onderzoek?

31 jan. 0 Actueel
Het Alzheimer Centrum Groningen werkt mee aan verschillende onderzoeken naar geheugenproblemen en de...

FINGER-NL is gestart: een onderzoek naar het effect van een leefstijlprogramma op het denkvermogen

27 jan. 0 Actueel
27 januari 2022 – Vandaag is de officiële start van de FINGER-NL studie, een twee jaar durende in...

Masterstudent gezocht voor het PUSH-Memolife onderzoek

19 jan. 0 Actueel
...

Langer mentaal fit door een taal te leren? CogFlex onderzoek zoekt nog deelnemers

7 okt. 0 Actueel
Sommige mensen ervaren geheugenproblemen of stemmingsklachten op latere leeftijd. Onderzoek heeft la...

Wereld Alzheimerdag 2021

21 sep. 0 Actueel
Vandaag, 21 september, is het Wereld Alzheimer Dag. Dit jaar is het thema ‘de vele gezichten van D...