In het Alzheimer Centrum Groningen wordt veel onderzoek gedaan naar de ziekte van Alzheimer, waaronder ook medicijnonderzoeken. Hieronder kunt u informatie vinden over een medicijnonderzoek, dat het UMCG in samenwerking met QPS uitvoert, waarvoor deelnemers gezocht worden.

Auτonomy (JNJ-63733657)

Wat wordt er onderzocht?
Er wordt onderzoek gedaan naar een mogelijk nieuw onderzoeksmiddel dat de voortgang van de ziekte van Alzheimer zou kunnen vertragen.

Wie zoeken wij
● Mannen en vrouwen met de diagnose ziekte van Alzheimer in een vroeg stadium
● U heeft de afgelopen 6 maanden een geleidelijke achteruitgang ervaren in de werking van uw geheugen
● Uw leeftijd is tussen de 55 en 80 jaar
● U heeft een onderzoekspartner (partner, familielid, vriend, mantelzorger) die bij de bezoeken mee kan komen en vragen over uw gezondheid en functioneren kan beantwoorden

Goed om te weten
● Om te bepalen of u geschikt bent voor deelname aan dit onderzoek zult u medisch worden gekeurd. Maximaal 3 maanden voor de eerste onderzoeksdag, vindt deze medische keuring plaats. Deze keuring bestaat uit meerdere bezoeken (maximaal 5), waarbij vragenlijsten worden afgenomen, lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en neurologische testen worden gedaan. Ook wordt er een MRI en een PET scan gemaakt.

  • Een MRI (Magnetic Resonance Imaging) geeft de ligging, grootte en structuur van organen en botten weer
  • Een PET-scan (Positron Emissie Tomografie) maakt kleurige afbeeldingen van hersenactiviteit na het inspuiten van kleine hoeveelheden radioactieve markeerstoffen. Het maken van een PET-scan duurt ongeveer 3 uur.

● De onderzoeksperiode duurt 232 weken (4 ½ jaar). U komt dan iedere 4 weken naar het onderzoekscentrum waarbij u het onderzoeksmiddel of een placebo (nepmiddel) per infuus in de bloedbaan toegediend krijgt. Deze toediening per infuus duurt steeds ongeveer een uur. Dit gebeurt de gehele behandelingsfase iedere 4 weken tot maximaal 59 keer. Op deze dagen worden er ook vragenlijsten afgenomen en onderzoeken gedaan, waaronder bloedonderzoek, lichamelijk- en neurologisch onderzoek. Tijdens 5 bezoeken wordt er een PET-scan gemaakt en tijdens 10 bezoeken een MRI. Optioneel wordt bij maximaal 4 bezoeken een kleine hoeveelheid hersenvocht verzameld door middel van een ruggenprik.

● Na de behandelperiode van 4 ½ jaar volgt er een nakeuringsperiode gedurende 3 maanden zonder onderzoeksmiddel. U krijgt ook de mogelijkheid om deel te nemen aan een vervolgonderzoek (dit is optioneel).

Locatie
De bezoeken vinden plaats in onze kliniek in Leeuwarden. Alleen de PET- en MRI-scans zullen in Groningen plaats vinden.

Vergoeding
De reiskosten worden vergoed met € 0,35 per kilometer.
Verblijfskosten zoals parkeerkosten en eventuele kosten voor een maaltijd en drinken worden voor u en uw onderzoekspartner vergoed voor de bezoeken aan het onderzoekscentrum met betrekking tot dit onderzoek.

Meer informatie of interesse in deelname?

Als u vragen heeft, meer informatie zou willen ontvangen of interesse heeft in deelname dan mag u vrijblijvend contact opnemen met mevr. drs. Tineke van Lingen, onderzoeksmedewerker in het Alzheimer Centrum Groningen. Zij is te bereiken op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag op 050 361 8637 of via de mail op t.van.lingen@umcg.nl

 

Artikelen

Wereld Alzheimerdag 2021

21 sep. 0 Actueel
Vandaag, 21 september, is het Wereld Alzheimer Dag. Dit jaar is het thema ‘de vele gezichten van D...

Nieuw medicijnonderzoek: Auτonomy

9 aug. 0 Actueel
In het Alzheimer Centrum Groningen wordt veel onderzoek gedaan naar de ziekte van Alzheimer, waaron...

FDA keurt Alzheimer-medicijn Aducanumab goed

9 jun. 0 Actueel
Woensdag 9 juni 2021 - Eergisteren heeft de Amerikaanse geneesmiddelen agentschap FDA het Alzheimer-...

Nieuw onderzoek naar behandeling van de Ziekte van Alzheimer: TRAILBLAZER ALZ 2

21 apr. 0 Actueel
In het Alzheimer Centrum Groningen wordt veel onderzoek gedaan naar de ziekte van Alzheimer, waarond...

ABOARD: Samen alzheimer stoppen vóór het start

12 apr. 0 Actueel
Woensdag 7 april 2021 - Deze week is het startschot gegeven voor het landelijk project ABOARD (A per...