Nieuw onderzoek naar behandeling van de Ziekte van Alzheimer: TRAILBLAZER ALZ 2

21 april 2021 0 reacties Actueel

Inmiddels is de inclusieperiode voor dit onderzoek gesloten, en is het niet meer mogelijk u aan te melden voor dit onderzoek. Als u interesse heeft in deelname aan een onderzoek kunt u zich opgeven om vrijblijvend bericht te krijgen als er weer een nieuw onderzoek is. U kunt hiervoor een mail sturen naar t.van.lingen@umcg.nl.

In het Alzheimer Centrum Groningen wordt veel onderzoek gedaan naar de ziekte van Alzheimer, waaronder ook medicijnonderzoeken. Hieronder kunt u informatie vinden over een nieuw gestart medicijnonderzoek, dat het UMCG in samenwerking met QPS uitvoert, waarvoor deelnemers gezocht worden.

Het onderzoek zal voornamelijk plaatsvinden in de onderzoekskliniek van QPS in Leeuwarden. Enkele afspraken zullen in het UMCG zijn (de MRI en PET-scans).

TRAILBLAZER ALZ 2

Wat wordt er onderzocht?
Er wordt onderzoek gedaan naar een mogelijk nieuw onderzoeksmiddel dat de voortgang van de ziekte van Alzheimer zou kunnen vertragen.

Wie zoeken wij

 • Mannen en vrouwen met de diagnose ziekte van Alzheimer in een vroeg stadium
 • U heeft de afgelopen 6 maanden een geleidelijke achteruitgang ervaren in de werking van uw geheugen
 • Uw leeftijd is tussen de 60 en 85 jaar
 • U heeft een onderzoekspartner (partner, familielid, vriend, mantelzorger) die bij de bezoeken mee kan komen en vragen over uw gezondheid en functioneren kan beantwoorden

 Goed om te weten

 • Om te bepalen of u geschikt bent voor deelname aan dit onderzoek zult u medisch worden gekeurd. Maximaal 9 weken voor de eerste onderzoeksdag, vindt deze medische keuring plaats.
 • Deze keuring bestaat uit maximaal 3 bezoeken, waarbij vragenlijsten worden afgenomen, lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en neurologische testen worden gedaan. Ook wordt er een MRI en een PET scan gemaakt.
 • Een MRI (Magnetic Resonance Imaging) geeft de ligging, grootte en structuur van organen en botten weer
 • Een PET-scan (Positron Emissie Tomografie) maakt kleurige afbeeldingen van hersenactiviteit na het inspuiten van kleine hoeveelheden radioactieve markeerstoffen
 • De onderzoeksperiode duurt 76 weken. U komt dan iedere 4 weken naar het onderzoekscentrum waarbij u het onderzoeksmiddel of een placebo (nepmiddel) per infuus in de bloedbaan toegediend krijgt. Deze bezoeken duren meestal ongeveer 3 uur, enkele bezoeken duren langer (ongeveer 6 of 12 uur). Op deze dagen worden er ook vragenlijsten afgenomen en onderzoeken gedaan, waaronder bloedonderzoek, lichamelijk- en neurologisch onderzoek. Tijdens 6 bezoeken wordt er een PET-scan gemaakt en tijdens 4 bezoeken een MRI.
 • Na de behandelperiode van 76 weken volgt er een nakeuringsperiode waarbij u 4 keer naar het onderzoekscentrum komt. Deze 4 bezoeken vinden plaats om de 12 weken.
 • In totaal vinden gedurende een periode van 133 weken (± 2 ½ jaar) ongeveer 28 bezoeken plaats aan het onderzoekscentrum.

Vergoeding
Er is een vergoeding voor deelname aan de studie. De reiskosten worden vergoed met € 0,19 per kilometer. Verblijfskosten zoals parkeerkosten en eventuele kosten voor een maaltijd en drinken worden voor u en uw onderzoekspartner vergoed voor de bezoeken aan het onderzoekscentrum met betrekking tot dit onderzoek.

Meer informatie of interesse in deelname?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevr. drs. Tineke van Lingen, onderzoeksmedewerker in het Alzheimer Centrum Groningen. Zij is te bereiken op maandag, dinsdag en woensdag op 050 361 8637 of via de mail op t.van.lingen@umcg.nl


Reacties zijn gesloten.

 

Verwante artikelen

Langer mentaal fit door een taal te leren? CogFlex onderzoek zoekt nog deelnemers

7 okt. 0 Actueel
Sommige mensen ervaren geheugenproblemen of stemmingsklachten op latere leeftijd. Onderzoek heeft la...

Wereld Alzheimerdag 2021

21 sep. 0 Actueel
Vandaag, 21 september, is het Wereld Alzheimer Dag. Dit jaar is het thema ‘de vele gezichten van D...

Nieuw medicijnonderzoek: Auτonomy

9 aug. 0 Actueel
In het Alzheimer Centrum Groningen wordt veel onderzoek gedaan naar de ziekte van Alzheimer, waaron...

FDA keurt Alzheimer-medicijn Aducanumab goed

9 jun. 0 Actueel
Woensdag 9 juni 2021 - Eergisteren heeft de Amerikaanse geneesmiddelen agentschap FDA het Alzheimer-...

ABOARD: Samen alzheimer stoppen vóór het start

12 apr. 0 Actueel
Woensdag 7 april 2021 - Deze week is het startschot gegeven voor het landelijk project ABOARD (A per...